Bibeln i afrikansk kultur och politik

Historiskt har Bibeln, genom tolkningar av "Hams förbannelse" (Gen. 9), haft avgörande betydelse för relationer mellan afrikaner och européer i form av europeisk slavhandel och kolonisering av den afrikanska kontinenten. På olika håll i Afrika bedrivs idag kritisk och konstruktiv forskning om Bibelns förhållande till afrikanska kulturer, Bibelns politiska inverkan på afrikanska samhällen, översättnings- och tolkningsproblematik i postkolonialt perspektiv, samt bibelreception i afrikansk film och litteratur.  I kursen får studenterna stifta bekantskap med bibeltolkning med fokus på Afrika i olika tider och i olika afrikanska samhällen.

Kursen är en 7,5 hp högskolekurs på Uppsala universitet. Kursen är en nätbaserad distanskurs som pågår 8 november 2021-16 januari 2022. En dags undervisning på Fjellstedtska skolan kommer att anordnas 8 november 2021.

Undervisande lärare: Uppgift kommer att publiceras senare. 
Kursplan och litteraturlista kan hämtas här. 
Anmälan till kursen skall göras 15 mars-15 april genom www.antagning.se 
Ev. lediga platser kan därefter sökas genom "sen anmälan" under vissa perioder.

Logi kan bokas i våra hotellrum. Kursdeltagare betalar 800 kr/natt inkl frukost för nätter söndag-fredag. Alla våra rum har dusch och toalett, teve och internet. Vi lägger ut formuläret för logibokning när datum för kursdagen på Fjellstedtska skolan är bestämt.
 

  • Ange både institutionens (t.ex. församlingens) namn och adress.